Fascia therapie is één van de meest recente manuele therapieën. Het is een persoonsgebonden, respectvolle en milde manuele therapie, die eerst en vooral luistert naar de behoeften van jouw lichaam. Er wordt gebruik gemaakt van zachte, diepgaande, maar niet-manipulatieve aanrakingen, van trage bewuste bewegingen en introspecties (een specifieke vorm van meditatie).
Wens je fysieke pijn te verminderen, je mobiliteit te verbeteren en je emotionele spanningen los te laten? Door middel van subtiele manuele technieken helpt deze therapie je om beter contact te maken met je lichaam, wat bijdraagt aan diepere ontspanning en algeheel welzijn.
Zowel je lichamelijke en psychische klachten worden benaderd, vertrekkende vanuit jouw lichaam en jouw beweging. Door rekening te houden met de psycho-emotionele en gedragsmatige factoren die problemen in stand kunnen houden, worden ook de meer persoonsgebonden aspecten van je klachten aangepakt.
Heel je lichaam is doorweven met fascia of bindweefsel. Je lichaam bestaat zelfs voor 98% uit bindweefsel! Het is een continu netwerk dat alle spieren, gewrichten, botten, zenuwen, bloedvaten, organen omhult en verbindt. Vroeger werd gedacht dat je bindweefsel enkel diende om alle elementen in je lichaam mechanisch te ondersteunen en zonder wrijving te laten bewegen. Tijdens anatomische dissectie werd het zelfs als een storend element ervaren en zo goed mogelijk verwijderd om organen, botten en andere structuren helemaal bloot te leggen.
Fysieke aanraking heeft niet enkel effect op je lichaam, het kan je ook persoonlijk raken. Wanneer je zijnstoestand wordt beïnvloed, dan zal dit op zijn beurt weer een gevolg hebben op je lichaam en op je beweging. Verandering komt van binnenuit.
De laatste dertig jaar zijn we echter tot de vaststelling gekomen dat je fascia veel meer te bieden heeft dan alleen steun en opvulling. Het speelt een cruciale rol in de manier waarop je zowel lichamelijk als psychisch functioneert. Jouw fascia kent een communicatieve functie, parallel aan je autonoom zenuwstelsel en je hormonaal stelsel. Het beïnvloedt mede de graad van je spierspanning, je bewegingspatroon, je bloedcirculatie, je hormoonhuishouding, je stresssysteem, je humeur, jouw manier van emotioneel reageren, je denken en bijgevolg ook jouw gedrag. Het neemt dus een sleutelpositie in bij het ontstaan en in stand houden van allerhande klachten en aandoeningen.
Fascia therapie breidt zich bijgevolg verder uit dan enkel een anatomische benadering. Het bindweefsel helpt je om de prikkels binnen in jouw eigen lichaam waar te nemen. Dit bewustzijn helpt je om je betrokken te voelen bij je behandeling. Met deze therapie kies je voor lichamelijke én geestelijke gezondheid. Je lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, alhoewel we deze in onze Westerse geneeskunde meer dan ooit scheiden en apart behandelen. Fascia therapie wil deze natuurlijke connectie net terug herstellen.
Het perspectief dat je bindweefsel een link legt tussen je lichaam en je gemoed, ontstaat uit het feit dat de spanning van de fascia door je autonome zenuwstelsel wordt beïnvloed. Hoe meer stress je hebt of psychisch belast je bent, hoe meer de spanning op je bindweefsel toeneemt en hoe minder rekbaar het wordt. Het gaat verkleven en verstijven, wat net de oorzaak kan zijn van tal van klachten zoals bijvoorbeeld structurele spier- of gewrichtsblokkades. Psychisch kan het zich uiten in een algemeen gevoel van onbehagen, stemmingswisselingen of een negatieve belevingswereld.
De bedoeling van de behandeling is om jou bewust te maken van wat er zich in je lichaam afspeelt en om je nieuwe bewegingsmogelijkheden te laten ontdekken. Hierdoor zal je jouw vitaliteit terugkrijgen en tot rust komen. De zelfregulerende kracht van je organisme wordt aangesproken, zodat je een nieuw evenwicht vindt.
Daarom is het interessant om meer kennis te verwerven over je lichamelijke reacties en gedragingen, en meer verbondenheid met je eigen lichaam en haar innerlijke kracht te kunnen ervaren. Zowel de interne communicatie van je lichaam als de externe communicatie kunnen worden gebruikt om je stressniveau te reguleren en je lichamelijke en psycho-emotionele aanpasbaarheid te verhogen. Hierdoor wordt jij in staat om de wijsheid van je lichaam te gebruiken in je dagelijks leven en in je relaties met anderen.
Voor welke klachten kan je bij een Fasciatherapeut terecht? - Aandoeningen van het bewegingsapparaat
- Rug- en nekklachten
- Spier- en gewrichtsaandoeningen
- Artrose
- Functionele aandoeningen
- Migraine en hoofdpijn
- Constipatie en verteringsproblemen
- Vermoeidheid
- Slaapstoornissen
- Ademhalingsproblemen
- Chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS)
- Fibromyalgie
- Begeleiding bij
- Stresspreventie
- Angsten en concentratieproblemen
- Gebrek aan zelfvertrouwen en assertiviteit
- Depressie en burn-out